Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.8.2023 23:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić na marginama Međunarodne konferencije BSF održao niz bilateralnih susreta

Zamjenik ministra vanjskih  poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić prisustvovao  je 28. i 29. augusta 2023. godine Međunarodnoj konferenciji Bledski  strateški forum – Solidarnost za globalnu sigurnost.

Na marginama Konferencije mr.sc. Josip Brkić susreo se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske i šefom za odnose sa Europskom unijom Mehmed Kemal Bozayom. Sagovornici su pozdravili  dobre i stabilne političke odnose dvije zemlje u cilju još intenzivnijeg razvoja  bilateralne saradnje kroz političke, društvene i kulturne resore. Istaknuta je važnost redovnog održavanja političkih kontakata na svim razinama, nastavak kvalitetne ugovorne baze između BiH i Turske i jačanje saobraćajne, digitalne i energetske povezanosti.
Zamjenik Brkić je istakao da Bosna i Hercegovina ostaje opredjeljena postavljenim vanjsko-političkim ciljevima što zahtijeva kontinuirano jačanje demokratskih institucija, zakonodavstva, socijalne i zdravstvene platforme kao i jačanje i modernizacija Oružanih snaga BiH i učestvovanje u mirovnim misijama. Naveo je da je neupitna posvećenost postizanju punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Mr.sc. Josip Brkić susreo se na marginama Konferencije i sa  zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije. Zamjenik ministra vanjskih poslova Gruzije Lasha Darsalia i zamjenik Brkić pozdravili su do sada ostvarene  posjete zvaničnika dvije države i istakli  potrebu za još intenzivnijom razmjenom bilateralnih posjeta ubuduće. Zamjenik  Josip Brkić naglasio je da BiH u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije u okviru njenih međunarodno priznatih granica i istakao da je u junu 2023. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija BiH podržala gruzijsku rezoluciju „Status interno raseljenih osoba i izbjeglica iz Abhazije i Južne Osetije“. Naglašena je potreba za intenzivnijom ekonomskom saradnjom jer trenutno ona nije na zadovoljavajućoj razini, a prostora ima, posebno u oblastima poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva. Zamjenik Brkić je istakao da BiH ostaje opredjeljena za   suradnji i partnerstvu sa NATO-om, kao i da regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor Bosne i Hercegovine na putu ka EU te da je posvećena miru, stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu u regionu i svijetu.

Švedska ministrica za europske poslove Jessika Roswall i zamjenik ministra vanjskih poslova Brkić razgovarali su o potrebi unaprjeđenja bilateralne ekonomske saradnje i uslovima koji za to postoje, jer tržište Kraljevine Švedske predstavlja jedno od glavnih interesnih tržišta za bh kompanije, a kako je bosanskohercegovačka dijaspora u Švedskoj veoma brojna i izuzetno dobro integrisana u švedsko društvo može značajno doprinijeti uspostavljanju kontakata bh i švedskih kompanija. Uz kontinuirano organizovanje  posjeta delegacija privrednika,  ali i kroz promociju  turizma, Bosna i Hercegovina bi kroz  razmjenu iskustava i dobrih praksi koje postoje u Švedskoj mogla  poboljšati i ubzati razvoj  domaćeg turizma.
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Brkić održao je i bilateralni sastanak s Lord Ahmad of Wimbledon s kojim je razgovarao o aspektima sigurnosti u BiH i prostoru Zapadnog Balkana kao strateški važnog europskog prostora. Zajednička kooperativnost Bosne i Hercegovine i zapadnih partnera može doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta koji će doprinijeti investicijskoj klimi i dodatnom razvoju privrednih i ekonomskih uslova  kako u BiH, tako i cijeloj regiji.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić susreo se i sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Markom Štucinom. Bilateralni odnosi dvije zemlje ocijenjeni su prijateljskim i bez otvorenih pitanja, ali sa potencijalom  za jačanje sektorske saradnje sa naglaskom na privredi, turizmu i kulturi. Politički kontakti su česti i redovni, a obje zemlje su čvrsto posvećene  njihovom daljnjem jačanju i razvoju. Zamjenik Brkić je čestitao Republici Sloveniji na uspješnom izboru za nestalnu članicu Savjeta  sigurnosti UN za 2024. i 2025. godinu i informisao državnog sekretara o napretku koji je BiH učinila u posljednje vrijeme na ispunjavanju obaveza iz proces europskih integracija.