Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.8.2023 19:15
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao 29. augusta 2023. godine na marginama konferencije Bledski strateški forum 2023 sa specijalnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Specijalni predstavnik Lajčak se interesirao za situaciju i reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Ministar Konaković je sagovornika informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji. Izrazio je očekivanje da će napori koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uložilo u proteklom periodu u usvajanje nacrta zakona, a nakon njihovog usvajanja na Predstavničkom domu PS BiH, dobiti podršku i na Domu naroda PS BiH, čime bi se ostvario veliki napredak BiH u ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija. Naglasio je da je od iznimne važnosti da EU prepozna taj napredak, posebno u predstojećem izvještaju Evropske komisije o BiH u okviru Paketa proširenja, koji se očekuje na jesen ove godine.
U tom smislu, izrazio je nadu da će zemlje članice EU, prilikom razmatranja tog izvještaja, do kraja ove godine, dati pozitivan signal BiH i njenim građanima za dalji napredak na EU putu, po mogućnosti donošenjem odluke o otvaranju pregovora o pristupanju.

Specijalni predstavnik EU Lajčak je ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da nastavi posvećeno provoditi svoje obaveze iz procesa evropskih integracija, te izrazio uvjerenje da sve dok BiH ispunjava te obaveze da će ih i EU prepoznati.