Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.8.2023 16:40
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa Stalnim predstavnikom SAD-a pri OSCE-u Michaelom Carpenterom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 29. augusta 2023. godine na marginama Bledskog strateškog foruma 2023 sa Stalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država pri Organizaciji za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) Michaelom Carpenterom.

Ministar Konaković i ambasador Carpenter su izrazili zadovoljstvo dobrim odnosima i saradnjom između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i između stalnih misija obje zemlje pri OSCE-u u Beču.

Ambasador Carpenter se interesirao za reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Ministar je, između ostalog, istakao važnost zakona koje je usvojilo Vijeće ministara BiH u zadnjih nekoliko mjeseci, a koji su usvojeni i od strane Predstavničkog doma PSBiH, te upoznao sagovornika da je za okončanje procesa usvajanja potrebno da zakoni budu usvojeni i na Domu naroda PS BiH, te naglasio njihov značaj za daljnji napredak BiH na EU putu.

Ambasador je posebno istakao podršku SAD-a OSCE Misiji u BiH i spremnost njegove zemlje da pruži dodatnu podršku projektima OSCE-a u BiH u oblastima koje i BiH i SAD identificiraju kao prioritetne. U tom kontekstu, ministar Konaković je kao prioritet istakao zaštitu integriteta izbornog procesa.