Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.8.2023 9:44
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa rezidentnom koordinatoricom UN Ingrid Macdonald

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 09. avgusta 2023. godine sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

 

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo uspješnom prezentacijom drugog Dobrovoljnog nacionalnog pregleda Bosne i Hercegovine o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review) na Političkom forumu o održivom razvoju na visokom nivou (HLPF) u New Yorku prošlog mjeseca.

 

Na sastanku je razgovarano o djelovanju Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih naroda kao i mogućnosti da BiH koristi sredstva Fonda za različite oblasti do 2027. godine. Istaknuto je da su projekti predviđeni potporom Fonda u potpunosti usklađeni s Okvirom saradnje za održivi razvoj. Bilo je riječi i o inicijativi i ulozi Odbora za mirovnu saradnju BiH.

 

Tokom susreta, posebno značajnim u procesu pristupanja EU, naglašena je provedba ciljeva održivog razvoja. Ocijenjeno da je dosadašnja saradnja bila uspješna, te je iskazana obostrana spremnost za nastavak saradnje na budućim projektima.

 

Najavljen je i nastavak saradnje u okviru kampanje „12 dana mira” od 21. septembra - Međunarodnog dana mira do 2. oktobra - Međunarodnog dana nenasilja, kao globalnom pozivu na svjesnost o važnosti i stalnoj potrebi izgradnje, održavanja i jačanja mira.