Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.8.2023 9:41
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković razgovarao sa ambasadorom Države Kuvajt Zaherom M B M Alkhurainejem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 9. augusta 2023. godine sa ambasadorom Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Zaherom M B M Alkhurainejem.

Ministar Konaković je tom prilikom odnose Bosne i Hercegovine i Kuvajta ocijenio dobrim i prijateljskim, te je istakao interes naše zemlje za unaprjeđenje ekonomske saradnje i privlačenje kuvajtskih investitora.  

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, ministar je naglasio čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine da nastavi ispunjavati uslove na putu ka članstvu u EU, što će je učiniti atraktivnijom za potencijalne strane investitore.

Tokom susreta, istaknuta je važnost razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou u narednom periodu. S tim u vezi, ministar Konaković je obavijestio ambasadora o namjeri da službeno posjeti Državu Kuvajt u oktobru ili novembru mjesecu ove godine, te iskazao interes za posjetu kuvajtskih zvaničnika Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju administrativnih prepreka za državljane Kuvajta u vezi s pitanjem stjecanja vlasništva nad nekretninama u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Alkhurainej je informisao ministra Konakovića o izborima održanim u junu ove godine i formiranju nove Vlade Kuvajta. Prenio je pozdrave ministra vanjskih poslova Kuvajta šeika Salema Abdullah Al-Jaber Al-Sabaha upućene ministru Konakoviću.

Osvrnuvši se na bilateralnu saradnju dvije zemlje, ambasador je posebno istakao kako je nužno unaprijediti saradnju u oblasti poslovanja, obrazovanja, zdravstva.

Sagovornici su tokom susreta istakli i dobru međusobnu saradnju u pogledu razmjene podrški u kandidaturama za pozicije u međunarodnim i regionalnim organizacijama. S tim u vezi, ambasador Alkhurainej je informisao ministra Konakovića o kandidaturi Kuvajta za članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a za period 2024-2026.

Obostrano je izraženo uvjerenje da će se ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt nastaviti razvijati na obostranu korist dviju zemalja.