Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.8.2023 15:25
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Države Palestine Rezeqom Namoorom

Tom prilikom sagovornici su ocijenili bilateralne odnose između BiH i Države Palestine kao dobre i prijateljske te istaknuli opredijeljenost ka daljem unapređenju saradnje. Razmijenili su mišljenja i o trenutnoj situaciji u našoj zemlji i Palestini.

Ministar Konaković je izvijestio palestinskog ambasadora o evropskom putu naše zemlje i opredijeljenosti koalicijskih partnera na državnom nivou za ispunjenje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK). Izrazio je nadu da će BiH, nakon usvajanja niza zakona tokom ovog mjeseca, uspjeti ubrzati zamah na putu u EU, kako bi realizovala preostale obaveze i otvorila proces pregovora za članstvo u EU. Kada je riječ o situaciji u Palestini, ministar je naglasio da Bosna i Hercegovina podržava sve konstruktivne napore koji se čine u pravcu mirnog okončanja arapsko-izraelskog sukoba i uspostavljanja trajnog mira. Poručio je da je Bosna i Hercegovina spremna, u okviru svojih mogućnosti, da doprinese mirovnom procesu.

Ambasador Namoora zahvalio se na podršci koju Bosna i Hercegovina pruža palestinskom narodu. Naglasio je da Država Palestina i njeno rukovodstvo podržavaju evropski put prijateljske BiH i njene reformske procese.

Tokom susreta razmijenjene su i informacije o finalizaciji procesa zaključivanja Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša te nastavku održavanja bilateralnih konsultacija BiH i Države Palestine.

Ministar Konaković informisao je ambasadora Namoora da namjerava uskoro posjetiti Palestinu nakon što je dobio službeni poziv palestinskog ministra vanjskih poslova i iseljeništva Riada Malkija.