Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
31.7.2023 12:41
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa ministrom turizma KSA i predsjednikom UO Saudijskog fonda za razvoj Ahmedom Aqeelom Al-Khateebom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 31. jula 2023. godine sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednikom Upravnog odbora Saudijskog fonda za razvoj  Ahmedom Aqeelom Al-Khateebom.  

Sagovornici su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Kraljevina Saudijska Arabija imaju dobre i prijateljske odnose i izrazili nadu da će se bilateralna saradnja između dvije zemlje nastaviti razvijati na obostranu korist.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na pomoći i podršci koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža svih ovih godina Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu za unapređenjem ekonomske saradnje. Posebno je zahvalio na podršci projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Ministar Al-Khateeb je izrazio zadovoljstvo nakon usvajanja odluke Vijeća ministara BiH o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Naglasio je da državljani Saudijske Arabije iskazuju sve veći interes za posjetom BiH, koja je bogata prirodnim resursima, ali i historijskim i kulturnim znamenitostima. Upoznao je ministra Konakovića sa kandidaturom KSA za organizaciju svjetske izložbe Expo 2030 i, u tom pogledu, izrazio nadu za podršku Bosne i Hercegovine ovoj kandidaturi.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o razvojnim projektima u vezi sa jačanjem turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, stvaranju što boljih uslova za investiranja kao i mogućnostima saradnje u oblastima infrastrukture i namjenske industrije.

Razgovarano je i o putu BiH u EU, reformskim procesima, odlascima mladih iz naše zemlje te mogućnostima ukidanja viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša BiH za putovanja u KSA.