Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.7.2023 14:11
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao na drugom sastanku Globalne komisije za vladavinu prava Europske organizacije za javno pravo

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 24. i 25. jula 2023. godine na drugom sastanku Globalne komisije za vladavinu prava Europske organizacije za javno pravo (EPLO) u Cascaisu, Portugal.


Globalnu komisiju za vladavinu prava čini 19 članova iz cijelog svijeta prema principu geografske zastupljenosti, na čelu sa predsjednikom Giulianom Amatom i zamišljena je kao forum za izradu studija, prijedloga, rezolucija i drugih radnih dokumenata u koordinaciji sa sistemom UN-a i globalnom središnjom tačkom za vladavinu prava. Cilj Komisije je razvijati sveukupni globalni koncept vladavine prava poštujući univerzalne vrijednosti i raznolikost UN-a.


Europska organizacija javnog prava (EPLO) je međunarodna organizacija globalnog karaktera sa statusom stalnog posmatrača u Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda na čelu koje je direktor prof. Spyridon Flogaitis.