Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.7.2023 11:29
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić sastao se sa zamjenikom ministra za ekonomska pitanja MVP Republike Koreje Jae-kwon Kangom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 21. jula  2023. godine sa zamjenikom ministra za ekonomska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Republike Koreje Jae-kwon Kangom u Seoulu koji je održan u sklopu posjete delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Južnoj Koreji. 

Tokom susreta, ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje dobri, bez otvorenih pitanja te da je u narednom razdoblju neophodno raditi na unapređenju saradnje, posebno kada je riječ o trgovinskoj razmjeni i ekonomskim odnosima.

Zamjenik ministra Brkić iskazao je zahvalnost Republici Koreji na značajnoj pomoći koju ova prijateljska zemlja tokom godina pruža BiH. Istaknuo je da bi otvaranje Ambasade  Republike Koreje u Sarajevu predstavljalo izuzetnu poruku i podršku unapređenju saradnje i razvijanju odnosa dvije zemlje. Izrazio je uvjerenje da postoje velike mogućnosti za unapređenje privredne saradnje, vanjskotrgovinske razmjene i dolazak novih korejskih investicija u BiH. Kao ključne sektore za značajnu privrednu saradnju naveo je prehrambenu, metalnu, namjensku i farmaceutsku industriju te građevinarstvo i energetiku. Naglasio je važnost povezivanja poslovnih zajednica BiH i Republike Koreje kao i učestvovanje delegacija na privrednim forumima i manifestacijama. Osvrnuo se i na izvanredne prirodne potencijale i resurse u BiH, koji mogu biti interesantni korejskim investitorima. Izrazio je zadovoljstvo povećanim interesom turista iz Republike Koreje za posjetu BiH i Međugorju. Upoznao je sagovornika s aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji, putu BiH u EU i reformskim procesima te saradnji s NATO-om.

Zamjenik ministra  Republike Koreje Jae-kwon Kang naglasio je da je njegova država spremna na saradnju s BiH u svim oblastima od zajedničkog interesa. Pozvao je na jači angažman kada je riječ o jačanju privredne saradnje dviju zemalja. Izrazio je zahvalnost našoj zemlji na podršci na međunarodnom planu. U tom kontekstu, naglasio je značaj kandidature grada Busana u Republici Koreji za domaćina međunarodne Svjetske izložbe EXPO 2030. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina podržati kandidaturu Republike Koreje.

Na sastanku je bilo riječi i o ugovornim odnosima dvije zemlje te finaliziranju procesa potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Republike Koreje. Također izražena je spremnost za intenziviranje saradnje kroz posjete na visokom nivou.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj situaciji u Indo-pacifičkoj regiji s posebnim osvrtom na Strategiju za mirnu, miroljubivu i prosperitetnu regiju, tenzijama na  Korejskom poluotoku te ostalim globalnim sigurnosnim izazovima.
Tokom boravka u Republici Koreji delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH predvođena zamjenikom Brkićem, posjetila je grad Busan i sastala se s predstavnicima organizacijskog odbora Busana za EXPO 2030, na čelu s ambasadorom za međunarodne odnose, Shinom Chae-hyunom. Ambasador Chae-hyun predstavio je projekt kandidature Republike Koreje za EXPO 2023 na temu “Transformacija našeg svijeta, navigacija prema boljoj budućnosti”. Projekat je ocijenjen kao održiv i u skladu s propisima Ureda za međunarodne izložbe (BIE).

Pozitivno je ocijenjena namjera Republike Koreje da predstavi novu vrstu EXPO, koja će poslužiti kao forum za javnu raspravu u rješavanju otvorenih pitanja s kojima se suočava čovječanstvo, uključujući klimatske promjene, siromaštvo, bolesti i drugo. Delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH je također informirana da Republika Koreja ima poseban program pomoći za 110 zemalja u razvoju, u iznosu od 384 milijuna USD, kako bi se istima pružila prilika za učešće na EXPO 2030. Zamjenik ministra Brkić upoznao je sagovornika da će Bosna i Hercegovina svoju odluku o tome koga podržati za domaćinstvo EXPO 2030 donijeti u skorije vrijeme. Konačna odluka o izboru države domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030 bit će donesena u novembru 2023. godine, tokom 173. Generalne skupštine BIE u Parizu.