Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.7.2023 15:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na glavnoj debati ministarskog segmenta Političkog foruma o održivom razvoju na visokom nivou

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, mr.sc. Josip Brkić obratio se 17. jula 2023. godine na glavnoj debati tokom prvog dana ministarskog segmenta Političkog foruma o održivom razvoju na visokom nivou (HLPF) pod pokroviteljstvom Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Tokom izlaganja napomenuo je da u posljednje četiri godine svijet svjedoči velikom broju događaja, pojava, tragičnih prirodnih katastrofa i nesreća koje imaju negativan utjecaj na mnoge aspekte života, a time i značajno nazaduju napore u postizanju ciljeva održivog razvoja u vremenskom okviru.  Upoznao je prisutne da je Bosna i Hercegovina predstavila svoj Drugi dobrovoljni pregled, u petak 14. jula 2023. godine, ističući  dobre prakse i naučene lekcije, ali i slabosti koje sprječavaju značajan napredak u mnogim područjima.

Zamjenik Brkić istaknuo je da svoje napore trebamo usmjeriti na pronalaženje inovativnih načina finansiranja projekata vezanih uz Ciljeve održivog razvoja (SDG), jačanje privatnog sektora i poboljšanje još uvijek nedovoljno razvijenog javno-privatnog partnerstva.    Upoznao je prisutne da je 2018. godine, s ciljem uvođenja zdrave konkurencije među privatnim preduzećima, pokrenuta nagrada Business Pioneer za one tvrtke koje su bile najuspješnije u stvaranju pristojnih radnih mjesta, poboljšanju zaštite okoliša i na taj način uključivanju ciljeva održivog razvoja u svoje poslovne politike. Slične potvrde o priznanju daju se najnaprednijim lokalnim zajednicama u Agendi 2030 utirući put za  daljnje podizanje svijesti, razmjena najboljih praksi i iskustava.

Tokom obraćanja Brkić je istaknuo kako nema sumnje da je proces lokalizacije u provedbi SDG-a od iznimne važnosti za učinkovito rješavanje glavnog cilja Agende, koji ne ostavlja nikoga po strani. Napomenuo je da svi dionici u lokalnim zajednicama trebaju usmjeriti svoje napore kako bi odgovorili na potrebe najugroženijih grupa i učinili svoje usluge njima pristupačne te da je sinergija s aktivnostima civilnog društva ključna. Značajno povećanje ulaganja u nauku, tehnologiju, digitalizaciju moglo bi u nekim područjima donijeti čak i skok u izvedbi SDG-a. Napomenuo je i da Bosna i Hercegovina prepoznaje priliku u transformaciji zelene energije i zelene ekonomije u našoj zemlji.