Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.7.2023 19:39
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić predvodi delegaciju BiH na Političkom forumu o održivom razvoju na visokom nivou (HLPF) u New Yorku

Zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić predvodi delegaciju BiH na Političkom forumu o održivom razvoju na visokom nivou (HLPF) u New Yorku

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić, koji predvodi delegaciju BiH na Političkom forumu o održivom razvoju na visokom nivou (HLPF) u New Yorku, predstavio je 14. jula 2023. godine drugi Dobrovoljni nacionalni pregled Bosne i Hercegovine o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review).

Tom prilikom zamjenik Brkić je istaknuo da je BiH od prvog Dobrovoljnog nacionalnog pregleda u julu 2019. godine nastavila biti predana transformaciji i modernizaciji cjelokupnog društva u skladu s Agendom 2030. Potom se osvrnuo na pandemiju COVID-19 i njene posljedice, koje su uz rat u Ukrajini, doprinijele sporijem napretku u procesu implementacije Ciljeva održivog razvoja. Naglasio je da je Vijeće ministara usvojilo Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, u skladu sa novonastalim okolnostima i realnostima, te osnovalo Interresornu radnu grupu za praćenje implementacije Ciljeva održivog razvoja (SDG vijeće). Ocijenio je kako se ulažu veliki napori u poboljšanje vertikalne saradnje između različitih nivoa vlasti, kao i bolju razmjenu iskustava i lekcija, posebno među lokalnim zajednicama. Izvijestio je da je u BiH napredak postignut u određenim područjima kao što su digitalizacija, energetska tranzicija i učinkovitost, oblastima s mogućnostima za nova zapošljavanja i unapređenje zaštite okoliša te da naša zemlja pridaje veliki značaj uključivanju privatnog sektora u ispunjavanje Agende 2030. Istaknuo je i da je Bosna i Hercegovina je bila vrlo aktivna u promicanju regionalne saradnje u razmjeni najboljih praksi i naučenih lekcija.
Zamjenik Brkić je tokom prezentacije drugog Dobrovoljnog pregleda govorio i o problemima s kojima se BiH u posljednje vrijeme suočava, prije svega kada je riječ o odlasku ljudi iz zemlje i odljevu mozgova, posebno u sektoru zdravstva. Kada je riječ o izazovima, koji su pred BiH na zahtjevnom putu ka postizanju ciljeva SDG-a, upozorio je da su potrebni dodatni napori kako bi se koncept održivosti integrirao u sve dijelove društva. Potom je izvijestio i o procesu zelene tranzicije i potencijalima za obnovljive izvore energije u BiH. Dodao je da bi ulaganje u te izvore smanjilo emisije, poboljšalo kvalitetu zraka i otvorilo nova radna mjesta u Bosni i Hercegovini. Na kraju je upozorio da moramo biti potpuno svjesni izazova s kojima bismo se mogli suočiti tokom druge polovine razdoblja provedbe SDG-a.
Na marginama Foruma, zamjenik Brkić se u odvojenim susretima sastao sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktoricom Regionalnog ureda za Evropu i Zajednicu nezavisnih država UNDP-a Ivanom Živković i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Bliski istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i UN i posebnim izaslanikom premijera za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima lordom Ahmadom od Wimbledona.

Na Političkom forumu, koji se od 10. do 19. jula 2023. godine održava pod okriljem Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, pod nazivom „Ubrzanje oporavka od pandemije koronavirusa (COVID-19) i puna realizacija Agende za održivi razvoj 2030” učesnici raspravljaju o učinkovitim i inkluzivnim mjerama oporavka nakon pandemije COVID-19 na Ciljeve održivog razvoja (SDG) kao i nekim od ključnih ciljeva Agende, poput osiguravanja čiste vode, dostupne i čiste energije i pitanja stvaranja održivih gradova i lokalnih zajednica.  Nacionalne DNP-ove na ovogodišnjem Forumu predstavit će osim BiH još 38 zemalja.