Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.7.2023 16:06
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi danas, 14. jula  2023. godine, u zvaničnoj posjeti Mađarskoj i susreo se sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Nakon sastanka dva ministra susret je nastavljen i plenarnim sastankom ministara i izaslanstava Bosne i Hercegovine i Mađarske, te konferencijom za medije.

Ministar Konaković zahvalio se za dobrodošlicu i  naglasio  zahvalnost Vladi Mađarske za podršku Bosni i Hercegovini u periodu dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH. Istakao je da kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izuzetno cijeni doprinose Vlade Mađarske svim građanima BiH bez obzira u kom dijelu države žive dok se poštuje Ustav BiH, teritorijalni integritet i suverenitet, jednako kao i za pakete pomoći sektoru poljoprivrede, te programima energetske, obrazovne i svih vidova saradnje. Ministar je pozvao predstavnike Mađarske da uzmu učešće na Sajmu privrede u Tešnju.

Ocijenio je da je bilateralna saradnja dvije zemlje intenzivna u svim oblastima i da se nada kako će se nastaviti razvijati na obostranu korist.

Ministar Konaković je naglasio kako se intenzivno zalaže za ostvarenje prioriteta koje je EU postavila pred Bosnu i Hercegovinu kao i za intenziviranje prioriteta Berlinskog procesa i svih regionalnih inicijativa, koje su prepoznate u BiH ali i u EU. Naveo je da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za zajedničko regionalno tržište kako bi i sama bila dio kompatibilnog tržišta Zapadnog Balkana ali i tržišta Europske unije, te trenutno obostrano prepoznavanje važnosti jedinstvenog europskog tržišta treba iskoristiti u nastojanju ispunjenja cilja, dobivanja punopravnog članstva u Europskoj uniji.