Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.7.2023 12:18
Bilateralni sastanak šefa delegacije BiH mr.sc. Josipa Brkića i predsjednice ECOSOC-a Lachezare Stoeve u Njujorku

U Njujorku je u toku održavanje višednevnog Političkog foruma na visokom nivou (10. - 19. jula) o Dobrovoljnom izvještaju o implementaciji Ciljeva održivog razvoja 2023.

Šef delegacije Bosne i Hercegovine je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić koji će tokom održavanja Političkog foruma predstaviti Izvještaj BiH te imati niz bilateralnih sastanaka s visokim političkim dužnosnicima i predstavnicima UN-a.

Danas je upriličen bilateralni sastanak s predsjednicom Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih nacija (ECOSOC) Lachezarom Stoevom. Šef delegacije BiH Brkić upoznao je predsjednicu ECOSOC-a s naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u reformskim procesima, u skladu s tri stupa održivog razvoja - privrednom, društvenom i ekološkom, kao i projektima koje ovaj sastav Vijeća ministara BiH planira u predstojećem periodu.

Održivi razvoj jedna je od oblasti koje uključuju ne samo predstavnike vlasti, nego i širu društvenu zajednicu kako bi se ciljevi održivog razvoja postigli. Integracijski procesi koje Vijeće ministara BiH ulaže u svim oblastima dio su agende kako bi se približili svim procesima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Stoeva izrazila je zadovoljstvo današnjim sastankom te istaknula da će kroz Razvojnu agendu za održivi razvoj 2030. institucije UN-a doprinijeti svim naporima koje naša zemlja nastoji postići, na regionalnom i evropskom, ali i globalnom planu.