Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.7.2023 10:28
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa visokim predstavnikom EU i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 08. jula 2023. godine na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom.

 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU te regionalnoj saradnji.

 

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Evropskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 milijuna eura za financiranje 8 ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini ocijenio je historijskim korakom te ponovio da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Izrazio je nadu da će  BiH  u sljedeća dva mjeseca usvojiti neke od zakona iz 14 prioriteta kako bi se otvorilo poglavlje konačnih pregovora BiH sa EU. Osvrnuo se tokom razgovora i na važnost imenovanja EUROPOL-ovog oficira za vezu i uspostavljanja sistematskog i institucionalnog okvira kako bi se podstakla učinkovita razmjena obavještajnih podataka između EUROPOL-a i policijskih vlasti u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je BiH značajno povećala napore u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je od januara ove godine ta usklađenost 100 posto. 

 

Visoki predstavnik EU Borrell izrazio je zabrinutost nakon usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Naglasio je da takve odluke predstavljaju odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU. Istaknuo je da je EU je pokazala da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredjeljenošću njenoj perspektivi pristupanja EU.

 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o pripremama za 5. sjednicu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koja će se održati 19. jula 2023. godine.