Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.7.2023 10:08
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 08. jula 2023. godine sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2023.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje u EU te regionalnoj saradnji.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio važnost povećanog fokusa i interesa američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana. Izrazio je zahvalnost SAD-u na kontinuiranoj podršci institucijama BiH u provedbi reformi na putu ka euroatlantskim integracijama, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavine prava. Dodao je da BiH očekuje nastavak proaktivne uloge SAD-a u ovim procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Specijalni izaslanik Escobar naglasio je snažnu podršku američke administracije nastavku procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te istaknuo da vanredne prilike u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju trenutnih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu euroatlantskih integracija.