Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.7.2023 15:16
Ministar Konaković susreo se sa ambasadorom Wu Hongbo-om specijalnim predstavnikom Kine za europske poslove

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas, 04. jula 2023. godine,   sa visokom delegacije Narodne Republike Kine koju je predvodio ambasador Wu Hongbo, specijalni predstavnika kineske vlade za europske poslove.

Ministar Konaković poželio je visokom gostu i delegaciji srdačnu dobrodošlicu te istakao tradicionalno dobre odnose Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Naglasio je zadovoljstvo povratkom fokusa Europske unije na zbivanja u Bosni i Hercegovini koji se bilježi nakon aktivnosti na aktuelnoj bh.  političkoj sceni. Istakao je da su promjene koje su se dešavale posljednjih mjeseci za BiH veoma važne na njenom putu prema EU te da se trenutno intenzivno radi na tome da se aktuelna politička događanja u zemlji usmjere u pravcu poboljšanja u prvom redu sigurnosne situacije koja je uslov za sveobuhvatniji  razvoj i prosperitet.   

Sagovornici su se složili da su politika i ekonomija u neraskidivoj vezi i da se intenziviranjem diplomatskih aktivnosti otvara put svim drugim segmentima saradnje.

Ambasador Wu Hongbo, specijalni predstavnik Vlade Narodne Republike Kine za europske poslove naglasio je poštovanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine i spremnost Kine da i dalje pruža svestranu podršku Bosni i Hercegovini na njenom razvojnom putu i putu prema Europskoj uniji. Naveo je da pored razvojnih projekata koje Vlada Kine implementira u Bosni i Hercegovini ima prostora za intenziviranje saradnje kroz razvoj turističke ponude između dvije zemlje, obrazovnih projekata, tehničkih i tehnoloških projekata, projekata za razvoj infrastrukture i širenje poslovnih kontakata.