Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.6.2023 19:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić na Međunarodnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini u Berlinu

U organizaciji Aspen Instituta, u Berlinu, 26. juna 2023. godine održana je Međunarodna konferencija "New Government, New Reform Effort?" koja je okupila visoke političke dužnosnike, predstavnike međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić učestvovao je na panelu  "A New Reform Impetus for Bosnia and Herzegovina" uz sagovornike Christiana Schmidta, Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te Susanne Schütz, direktoricu za Jugoistočnu Europu ispred njemačkog federalnog ureda za vanjsku politiku.

Na konferenciji se govorilo o reformskim procesima, europskom putu Bosne i Hercegovine i ispunjavanju 14 prioriteta potrebnih za otvaranje službenih pregovora, kao i otvorenim političkim pitanjima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Zamjenik ministra Brkić istakao je kako je ovaj saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, formiran u najbržem roku u istoriji  Bosne i Hercegovine, spreman da uspostavi dinamiku koja će ubrzati europsku perspektivu nakon dobivanja statusa kandidata u decembru  prošle godine. Partneri na državnom nivou  potpisali su dokument političkog djelovanja u kojem su se obavezali da će se do kraja 2023. godine završiti ključna pitanja, uključujući i pitanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i ograničenih ustavnih promjena uz implementaciju svih presuda.

Pravna država i vladavina prava u skladu sa  zakonskim normama EU trebaju pokazati demokratsku zrelost Bosne i Hercegovine  da je spremna biti integrativni dio i punopravni član EU, izdvojio je zamjenik ministra Brkić.