Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.6.2023 16:12
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 22. juna 2023. godine sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, aktuelnoj situaciji i reformskim procesima u BiH, napretku naše zemlje na europskom putu, te regionalnim odnosima.

Tokom susreta konstatirano je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, a saradnja je uspješna na brojnim bilateralnim i multilateralnim područjima. Ocijenjeno je da postoje mogućnosti za jačanje sektorske saradnje, sa posebnim naglaskom na ekonomiju, turizam i kulturu. Sagovornici su izrazili očekivanje da će se susreti na visokom i najvišem nivou nastaviti i u narednom periodu, te ukazali na važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Republici Sloveniji na podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO-u, a posebno na snažnom zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa. Zahvalio je ministrici Fajon, premijeru Golobu i ostalim predstavnicima slovenskih vlasti jer su u vremenu, kada je Bosni i Hercegovini trebala podrška, bili vrlo glasni i vrlo hrabri u davanju te podrške kako bismo dobijanjem kandidatskog statusa išli bržim tempom ka EU. Kazao je da je pred BiH još puno izazova kako bismo opravdali status kandidata i eventualno stvorili uslove da zvanično otpočnemo pregovore. Ministar je kazao kako je Slovenija jedna od najvažnijih zemalja u području trgovinske razmjene.

Ministar je naglasio kako je opredjeljenost Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Europskoj uniji potpuna i neupitna, kao i angažman na provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Dodao je kako je Bosna i Hercegovina proteklih mjeseci pokazala snažnu predanost Europskoj uniji i stopostotnim usklađivanjem stavova sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom (ZVSP) EU i djelovanjem u skladu sa time.

Upoznao je ministricu Fajon sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini i dinamikom uspostave Vijeća ministara BiH, istakavši kako je aktuelni saziv napravio važan iskorak na europskom putu usvajanjem niza nacrta, zakona i strategija, te potvrdio spremnost za postizanje dogovora o rješavanju onih pitanja za koja nije bilo saglasnosti u ranijim sazivima Vijeća ministara BiH. Naglasio je važnost jačanja saradnje u regiji, koja je temeljni dio procesa europskih integracija, kao i ubrzanja procesa proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.
Ministar Konaković je još jednom posebno zahvalio ministrici Fajon na njenom ličnom angažmanu i zalaganju za kandidatski status BiH, te čestitao Sloveniji na uspješnom izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2024. i 2025. godinu, ocijenivši to diplomatskim uspjehom Slovenije.

Ministrica Tanja Fajon je ponovila neupitnu podršku Slovenije europskom putu Bosne i Hercegovine i iskazala opredijeljenost za daljnje unaprjeđenje i jačanje saradnje dvije države. Potvrdila je tradicionalno dobre odnose BiH i Slovenije, sa naglaskom na kulturnu i ekonomsku povezanost dvije države. Zahvalila je BiH na podršci Sloveniji za izbor nestalne članice u VSUN za mandat 2024-2025.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o uređenju ugovornih odnosa između Bosne i Hercegovine i Slovenije, statusu naših građana koji žive u Sloveniji kao i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.