Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.6.2023 19:20
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa ministricom za digitalnu transformaciju Emilijom Stojmenovom Duh

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radne posjete Republici Sloveniji, sastao se 21. juna 2023. godine sa ministricom za digitalnu transformaciju Republike Slovenije Emilijom Stojmenovom Duh.

U fokusu razgovora bio je dokument “Zajedničko regionalno tržište” i Akcijski plan za period 2021-2024. sa Sofijskog samita Berlinskog procesa održanog 2020. godine, kada su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale zajednički raditi na daljnjoj integraciji regije u panevropski digitalni prostor, usklađivanjem sa principima i praksama jedinstvenog digitalnog tržišta EU, te završetkom procesa ukidanja roaminga u regiji Zapadnog Balkana.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će, nakon uspješnog ukidanja roaminga u regiji ZB u julu 2021. godine, troškovi roaminga između Evropske unije i ZB biti značajno smanjeni od 1. oktobra ove godine.

Ministar je također informisao sagovornicu da je usaglašen tekst Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u našoj zemlji za period 2023-2027. godine, koja predstavlja osnovni dokument za kreiranje eko sustava za uspješnu digitalnu transformaciju i smanjenje digitalnog jaza, kako unutar države tako i sa zemljama okruženja i svijeta.

Tokom susreta ministar Konaković posebno je izrazio zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Digitalnog samita ZB 4. i 5. oktobra 2023. godine u Sarajevu, te je pozvao ministricu Stojmenovu Duh da uzme učešće.