Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.6.2023 15:48
Ministar Konaković susreo se sa državnim sekretarom u Uredu premijera Slovenije Vojkom Volk

Ministar Elmedin Konaković susreo se 21. juna 2023. godine sa državnim sekretarom za međunarodne odnose u Uredu premijera Republike Slovenije Vojkom Volk.

Sagovornici su odnose dvije države ocijenili kao prijateljske i bez otvorenih pitanja, naglasili su posebno dobru saradnju u oblastima ekonomije, turizma i kulture, ali istovremeno ponovili čvrstu posvećenost unaprjeđenju i jačanju ukupnih političkih i ekonomskih odnosa.

Ministar Konaković je čestitao Sloveniji na uspješnom izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2024. i 2025. godinu. Izrazio je zahvalnost Republici Sloveniji na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na putu ka NATO i EU integracijama, posebno za zalaganje pri dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Ministar Konaković je naglasio kako je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne važnosti nastavak podrške Republike Slovenije i u narednom periodu pred EU komisijom i državama članicama EU, da bi nakon objavljivanja paketa proširenja mogli da se nadamo odluci o otvaranju pregovora i za BiH.

Naveo je da se raduje zbog učešća BiH na Bledskom strateškom forumu u augustu, kao i na Forumu EU strategije za Dunavski region u oktobru .