Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.6.2023 15:51
Ministar Elmedin Konaković održao konferenciju za novinare

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je u ponedjeljak, 19. juna 2023. godine treću konferenciju za novinare otkako je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova BiH. Na konferenciji je govorio o nizu značajnih susreta koji su uslijedili nakon 8. maja 2023. godine kada je održana konferencija za novinare povodom 100 dana mandata.

Ministar Konaković je prethodni period ocijenio izuzetno dinamičnim obilježen važnim susretima, kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje.

Podsjetio je na susret sa ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem 12. maja o.g. u Sarajevu, koji je boravio u posjeti BiH u svojstvu predsjedavajućeg Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS). Potom susret sa ministrom trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je uslijedio nakon posjete ministra vanjskih poslova UAE Bosni i Hercegovini i nakon, kako je kazao, 14 godina nepostojanja nivoa odnosa između Emirata i Bosne i Hercegovine.
Susreo se i sa ministricom vanjskih poslova, vanjske trgovine i razvojne saradnje Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib, 16. maja o.g. sa kojom je potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije, koji će omogućiti pružanje značajne pomoći BiH na putu u EU.
Ministar je 22. maja učestvovao i na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) u Briselu, na poziv Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella. Na marginama sastanka, sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Irske Micheálom Martinom, sa kojim je razgovarao o intenziviranju saradnje između dviju država.
U periodu od 23. do 25. maja u Sarajevu je održan 8. Forum EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova, kao završni događaj jednogodišnjeg predsjedavanja BiH JJI/EUSAIR. Usvojena je Sarajevska deklaracija kao produkt procesa koji su se dešavali pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.
Ministar je ocijenio važnim učešće na GLOBSEC Bratislava Forumu 2023, jednoj od vodećih konferencija o globalnoj sigurnosti u svijetu,  koji je održan u Bratislavi od 29. do 31. maja, uz prisustvo brojnih visokih delegacija, predsjednika i premijera država, ministara i zamjenika ministara vanjskih poslova evropskih zemalja, predstavnika EU i dr. „Važno je da je BiH prisutna na svim tim manifestacijama, i da se tamo čuje naše mišljenje i naši prijedlozi“, kazao je ministar. Na marginama Foruma, sastao se sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Wlachovskýjem.

Ozbiljnim i važnim događajem ocijenio je učešće na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, održan 8. juna u Rijadu, a na poziv ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princa Faisala bin Farhana Al Sauda i državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena. Ministar je tom prilikom održao niz bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom koji je potvrdio zainteresiranost i posvećenost EU i NATO putu Bosne i Hercegovine.

U okviru službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske 12. i 13. juna o.g., ministar je razgovarao sa državnim sekretarom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Jamesom Cleverlyjem, sa državnim ministrom za Evropu u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj UK Leom Dohertyjem, zastupnicom i predsjednicom svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u britanskom parlamentu Aliciom Kearns i predsjedavajućim organizacije „Remembering Srebrenica“ iz Velike Britanije Waqarom Azmijem. Na sastancima je istaknut kontinuiran politički dijalog i sadržajna saradnja u brojnim područjima. Ministar se sastao i sa predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji i tom prilikom je ukazano na važnost jačanja veza između dijaspore i domovine BiH.

Tokom posjete Saveznoj Republici Njemačkoj 16. juna o.g., ministar je održao niz sastanaka, među kojima sa šeficom njemačke diplomatije Annalenom Baerbock i članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza. Istakao je da je Njemačka naš najvažniji ekonomski partner, sa kojom imamo najveći obim robne razmjene. Iskazao je zahvalnost Njemačkoj za podršku u dobivanju kandidatskog statusa, a za ministricu Baerbock je kazao da je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković je govorio i o održavanju 12. Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) u maju o.g. koja je okupila najutjecajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, s ciljem predstavljanja poslovnih i investicijskih mogućnosti BiH. Tom se prilikom posebno zahvalio bivšim predsjednicima Republike Slovenije i Republike Hrvatske, Borutu Pahoru i Stjepanu Mesiću, na njihovom nesebičnom angažmanu po pitanju Bosne i Hercegovine.

Ministar je na kraju informisao da danas putuje u Zagreb gdje će sutra, 20. juna 2023. godine, biti održana Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Nakon Zagreba, 22. juna putuje u službenu posjetu Republici Sloveniji.

Nakon obraćanja, ministar Konaković odgovarao je na pitanja novinara.