Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.6.2023 16:40
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 16. juna 2023. godine, sa članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza, Christianom Aulbachom i Alexanderom Wallauom.

Ministar Konaković je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, te iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci SR Njemačke reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Posebno je zahvalio na podršci u dodjeljivanju kandidatskog statusa ocijenivši to istorijskim korakom za napredak naše zemlje na putu ka EU. S tim u vezi, naglasio je značaj Berlinskog procesa koji omogućava jačanje naših kapaciteta u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Ministar je istakao da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promovisanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU.

U nastavku je ministar Konaković upoznao sagovornike sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, dinamikom reformskih procesa kao i radom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH, kojem je prioritet naše opredjeljenje prema Europskoj uniji, u proteklom periodu usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala, Program ekonomskih reformi za 2023.-2025. godinu, Akcijski plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2022. – 2024., kao i niz drugih odluka, nacrta i strateških dokumenata.

Imajući u vidu trenutne globalne okolnosti i podršku koju EU pruža susjednim državama članicama, ministar Konaković je pozdravio novi pristup EK zemljama zapadnog Balkana koji se ogleda u inicijativi za povećanje finansijske i tehničke podrške EU-a regionu, što je prije moguće. Istakao je da Bosna i Hercegovina čvrsto ostaje na putu koji vodi prema Europskoj uniji te, u tom pogledu, naglasio značaj nastavka njemačke podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sagovornici su ukazali na važnost usklađivanja stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Europske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.  

Članovi Kabineta Aulbach i Wallau potvrdili su čvrstu opredjeljenost Vlade Savezne Republike Njemačke za dijalog i podršku Bosni i Hercegovini i cijelom regionu zapadnog Balkana u nastojanjima da se što prije pridruže europskoj porodici.