Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.6.2023 20:20
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa državnim sekretarom za vanjske poslove Jamesom Cleverlyjem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 13. juna 2023. godine sa državnim sekretarom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Jamesom Cleverlyjem tokom službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, euroatlantskim integracijama, regionalnim odnosima te globalnim sigurnosnim pitanjima.

Tom prilikom izraženo je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar Konaković još jednom je izrazio iskrenu zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu za podršku reformskim i integracijskim procesima u BiH. Naglasio je da naša zemlja ostaje posvećena putu ka Evropskoj uniji te da provedba reformskih procesa i ispunjenje obaveza iz Mišljenja EK ostaju prioriteti u radu Vijeća ministara BiH. Naglasio je učinkovitost Vijeća ministara koje je u proteklih nekoliko mjeseci usvojilo niz nacrta zakona i strategija, koji su ključni na putu BiH u EU. Istaknuo je značaj regionalne saradnje kada je riječ o evropskim integracijama i ubrzanju procesa proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Izražavajući podršku reformskim procesima u BiH, ministar Cleverly je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju potpore BiH kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jačanju ekonomske sigurnosti i sposobnosti suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama. Najavio je proširenje ulaganja u infrastrukturu Zapadnog Balkana kroz Britanska investicijska partnerstva kao i ulaganja s ciljem povećanja energetske nezavisnosti. Bilo je riječi i o saradnji u području odbrane. Ponovio je da UK ostaje posvećena stabilnosti i prosperitetu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o unapređenju ekonomske saradnje, ugovornim odnosima te viznoj liberalizaciji.