Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.6.2023 19:09
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa britanskim ministrom Leom Dohertyjem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 13. juna 2023. godine u Londonu sa državnim ministrom za Evropu u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Leom Dohertyjem.

Na početku sastanka ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva. Posebno je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj potpori UK reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini, kao i osobnom doprinosu ministra Dohertyja, koji je bio prvi dužnosnik koji je posjetio Ministarstvo vanjskih poslova nakon što je ministar Konaković preuzeo dužnost.

Izvijestio je sagovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju, s naglaskom na rad i aktivnosti Vijeća ministara. Izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom na državnom nivou s obzirom da je Vijeće ministara BiH u protekla četiri mjeseca usvojilo niz odluka, nacrta, strateških dokumenata i inicijativa s ciljem ubrzanja procesa ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, kao preduvjeta za otvaranje pregovora o pristupanju EU. Osvrnuo se i na sastanak Vijeća za vanjske poslove EU (FAC), održanog krajem maja u Briselu, na kojem su ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministri vanjskih poslova EU razgovarali o saradnji u području vanjske i sigurnosne politike.

Tokom susreta je bilo riječi o bilateralnim odnosima BiH i UK, ekonomskoj saradnji, ugovornim odnosima i putu BiH u NATO.

Kada je riječ o saradnji u oblasti odbrane, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima s obzirom na to da Velika Britanija godišnje izdvaja značajna sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini i školovanje naših časnika na britanskim vojnim akademijama te pruža podršku Misiji EUFOR Althea.