Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.6.2023 14:50
Na poziv ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država: Ministar Elmedin Konaković učestvovao na Ministarskom sastanku u Rijadu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je na poziv ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princa Faisala bin Farhana Al Sauda i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji se održao u četvrtak, 8. juna 2023. godine u Rijadu.

Na sastanku, koji je okupio brojne svjetske dužnosnike razgovaralo se, između ostalog, o financijskom zalogu za stabilizaciju Iraka i Sirije.

Na marginama sastanka u Rijadu ministar Konaković je održao niz bilateralnih sastanaka, uključujući s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, s kojim je razgovarao o regionalnim te globalnim izazovima kao i unapređenju saradnje dvije zemlje.

U razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom ministar Konaković je predstavio prioritete i ciljeve vlasti u BiH. Izvijestio je američkog državnog sekretara o reformskim procesima u okviru evropskih integracija te izrazio interesovanje da BiH jednog dana postane članica NATO-a.

Državni sekretar Blinken je istaknuo da SAD vrlo ozbiljno prate situaciju u Bosnu i Hercegovini te potvrdio čvrstu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora bila je i povratak državljana BiH koji su bili na ratištima u Siriji, Iraku i Afganistanu. Ministar Konaković je naglasio kako prioriteti BiH u radu Globalne koalicije ostaju i dalje prevencija i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, ne samo u regiji Bliskog istoka, već i diljem svijeta. Prezentovao je dosadašnje rezultate koje je BiH u sklopu koalicije postigla te naglasio kako se naša zemlja s tim sigurnosnim izazovom uspješno nosi.

Globalna koalicija protiv ISIL-a, osnovana 2014. godine, posvećena je borbi protiv ove terorističke organizacije, a čini je 86 zemalja članica.