Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.1.2021 17:15
Ministrica Bisera Turković primila u posjetu ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, sastala se 29. januara 2021. godine sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom, koji je boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom održani su tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Dendiasa, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke. Nakon održanih sastanaka ministrica Turković i ministar Dendias obratili su se predstavnicima medija.

Ministrica Turković se zahvalila ministru Dendiasu i delegaciji Ministarstva vanjskih poslova Grčke na posjeti našoj zemlji, uprkos pandemiji COVID-19. Izrazila je posebnu zahvalnost za svu pomoć i podršku koju je Grčka pružila Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju te naglasila značaj kontinuiranog nastojanja te zemlje na putu BiH prema euroatlantskim integracijama. „Želim istaknuti da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Grčke vrlo dobri, bez otvorenih pitanja ali isto tako sa velikim prostorom za poboljšanje i unapređenje tih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene“, istaknula je ministrica. Potom je dodala da dobre odnose dvije zemlje potvrđuje i niz potpisanih bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, zaštite investicija, odbrane, saobraćaja, obrazovanja, kulture i nauke. Izrazila je nadu da će se ti odnosi unaprijediti, osobito u oblasti energetike. Naglasila je i potrebu i značaj nastavka održavanja Poslovnih foruma dvije zemlje, nakon pandemije COVID-19. Ministrica Turković se osvrnula i na značaj povećanja vanjskotrgovinske razmjene BiH, koja u ovom trenutku ne zadovoljava naš interes. Podsjetila je da je dodatni problem i pandemija COVID-19 zbog koje je ukupna vanjskotrgovinska razmjena u prvih devet mjeseci 2020. godine bila smanjena za čak 56,7 posto. Istaknula je i da BiH cijeni stavove Grčke kada je riječ o europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Izrazila je  važnost regionalne saradnje.

Naglasila je da je tokom razgovora sa grčkim ministrom posebna pažnja posvećena migrantskoj krizi koja sve više opterećuje našu zemlju. Istaknula je da u posljednje vrijeme raduju poruke i potezi visokih dužnosnika EU koji sve više razumiju ozbiljnost situacije i dijele naše poglede kada je riječ o rješavanju te krize. Poručila je da se Europska unija mora još snažnije, na različite načine, uključivati u rješavanje ovog problema. “Nije pošteno da samo dva kantona u Federaciji BiH nose teret migrantske krize. Moj stav jeste da se teret krize mora raspodijeliti na cijelu zemlju te da se što hitnije mora ojačati naša granica i spriječiti ulazak migranata”, dodala je ministrica Turković.


Grčki ministar Dendias je poručio da će njegova zemlja nastaviti s podrškom i pomoći BiH. Naglasio je potrebu jačanja bilateralnih odnosa BiH i Grčke u različitim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije i kulture. Ministar je potom izjavio da je Grčka, kada je riječ o podršci, osigurala pomoć za tri bolnice u BiH. Dodao je da će Opća bolnica „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banja Luci dobiti po 50 000 eura, dok je 30 000 eura predviđeno za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Još jednom je ponovio grčku podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu u EU te naglasio značaj testa solidarnosti u trenutku globalnog problema, kakva je  pandemija COVID-19. Naglasivši kako se ne smije dozvoliti da prošlost utiče na budućnost, ministar Dendias je kazao da Grčka nudi i pomoć u tehničkoj implementaciji mjera i politika potrebnih za napredak na putu ka članstvu u EU. Pohvalio je vlasti BiH za načinjene iskorake, uključujući i organiziranje lokalnih izbora u Mostaru.

Na kraju je ministricu Turković pozvao da u skorijoj budućnosti posjeti Atinu i da nastave razgovore o jačanju bilateralnih i regionalnih odnosa.