Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.12.2020 16:05
Javni poziv za zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i svih visokoškolskih ustanova registrovanih u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva sve visokoškolske ustanove registrovane u Bosni i Hercegovini, a koje imaju neposredan interes za razvijanjem aktivnosti radi ostvarenja intenzivnije saradnje u oblasti naučno-istraživačkog rada i edukacije, da se odazovu na ovaj javni poziv te dostave potpisano i pečatom ovjereno pismo namjere za zaključivanje memoranduma o saradnji.
 
Osnovna intencija potpisivanja ovog Memoranduma je unapređenje odnosa između Ministarstva vanjskih poslova BiH i visokoškolskih institucija koje rade na edukaciji kadrova čiji profil odgovara propozicijama za zaposlenje u MVP Bosne i Hercegovine ili drugim institucijama BiH, a kroz uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti stručnog usavršavanja u javnoj upravi. Strane potpisnice prepoznaju potrebu za korištenjem i uvođenjem modernih metoda u specijalističkim obukama iz oblasti: vanjske politike, međunarodnih odnosa, međunarodnog prava, ekonomskih odnosa sa inostranstvom, političkih nauka ili drugih relevantnih predmeta, te shodno tome izražavaju namjeru za zaključivanjem memoranduma.
 
Detalji sadržaja memoranduma, kao i sva prava i obaveze strana, oblici i modaliteti saradnje, će biti precizirani u narednim fazama postupka, a nakon zaprimanja pisama namjere. Saradnja će se sprovoditi u skladu sa zakonima i propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Za potrebe realizacije ovog Memoranduma koristiće se raspoloživa sredstva iz budžeta potpisnika istog, te nije potrebno dodatno izdvajanje sredstava iz budžeta institucija BiH. Zaključivanje Memoranduma ne proizvodi međunarodne pravne, finansijske ili druge obaveze za Bosnu i Hercegovinu. Zaključivanjem Memoranduma ne postoji potreba donošenja novih ili izmjene postojećih zakona Bosne i Hercegovine. U ostvarivanju saradnje dvije strane se neće rukovoditi komercijalnim razlozima ili motivima.
 
Zainteresovane strane mogu dostaviti svoja potpisana i ovjerena pisma na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH (ul. Musala br. 2, 71000 Sarajevo), sa naznakom „MoU Pismo namjere; Ured za diplomatsku obuku“, najkasnije do 20.01.2021. Upiti vezani za ovaj javni poziv se mogu uputiti direktno na e-mail adresu dr Mihajla Sužnjevića, načelnika Ureda za diplomatsku obuku MVP-a (mihajlo.suznjevic@mvp.gov.ba).