Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.12.2020 20:49
Ministrica Turković posjetila Mostar i sastala se sa predstavnicima „Koalicije za Mostar 2020“

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković boravila je 18. decembra 2020. godine u posjeti Mostaru te održala sastanak sa predstavnicima „Koalicije za Mostar 2020“.

U svom obraćanju, ministrica je ukazala na važnost izbora u Mostaru koji se održavaju nakon 12 godina, te podsjetila na dolazak u ovaj grad 1993. godine, kada se kao vođa bh. delegacija uvjerila u patnje i stradanje grada i stanovnika.

„Ako stvari budu funkcionisale u Mostaru, funkcionisat će i u ostatku Bosne i Hercegovine, ali i u Evropskoj uniji. Ako se ovdje padne, ovo je osnov, onda se polako pada svuda. Dolazila sam u Mostar 1993. godine. S obzirom na to da sam 1992. provela u Sarajevu, moram da kažem da onu patnju i stradanja koje sam vidjela ovdje nikada nisam vidjela u Sarajevu, bez obzira na ogromna stradanja. Ponovit ću ono što sam kazala i 1993. godine - Mostar pripada Mostarcima. Ništa ne treba dodavati, kao što sam rekla i 1993. godine. Dovoljno je širok, lijep i važan da svi mogu da nađu mjesto za sebe i svoj dio neba. Samo tako možemo naprijed kroz zajedništvo i razumijevanje, prihvatanje drugih i drugačijih, bez oponiranja i bez zadržavanja bezvlašća. Vrijeme je da građani izađu i izraze svoju dobru volju i prepoznaju ko je uz njih, ko je bio uz njih i ko će biti uz njih. Mi možemo samo da im damo podršku u boljem i svjetlijem Mostaru", kazala je ministrica Turković.

Na sastanku je istakla da građani Mostara mogu računati na njenu podršku, s ciljem izgradnje razvijenog i prosperitetnog grada.

Tokom posjete Mostaru, ministrica Turković je posjetila i džemat Zalik, te staru gradsku jezgru i Stari most.