Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.12.2020 15:49
Ministrica Turković primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 9. decembra 2020. godine, primila u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.

Ministrica Turković je ambasadorici Toudic čestitala na imenovanju, te poželjela uspješnu misiju i saradnju u Bosni i Hercegovini, uz očekivanje da će dobri odnosi dvije zemlje biti unaprijeđeni u različitim oblastima.

Ambasadorica Toudic je istakla da je njen cilj tokom mandata poboljšanje odnosa između dvije države u nekim područjima, posebno u oblasti ekonomije, te da želi raditi na većem prisustvu francuskih kompanija u Bosni i Hercegovini.
Ministrica Turković je pozdravila ovakvo opredjeljenje, te izrazila nadu da će u narednom periodu biti poboljšana ekonomska saradnja, koja će biti od interesa za obje države.

Ministrica Turković je zvanično uputila poziv ministru vanjskih poslova Francuske da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Obzirom da već postoji pozitivan odgovor na ovaj zahtjev, na sastanku je predloženo da se tokom buduće posjete potpiše i Sporazum o osnivanju i aktivnostima francuske Agencije za razvoj u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj situaciji i posljedicama u obje države izazvanim pandemijom COVID-19, te o vakcinama protiv korona virusa.