Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.12.2020 17:04
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 08. decembra 2020. godine, razgovarala sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ambasador Sattler je ministrici Turković uručio dokument „Globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava“, kojeg su jučer u Briselu jednoglasno usvojili ministri vanjskih poslova Evropske unije. Kako je objašnjeno, usvojeni mehanizam podrazumijeva krivično gonjenje i kažnjavanje svih onih koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava u cijelom svijetu.

Ministrica Turković i ambasador Sattler su razgovarali i o ubrzanju integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te o ključnim prioritetima koje naša zemlja mora ispuniti u narednom periodu. Tokom sastanka je razgovarano i o nedavnim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te o predstojećim izborima u Mostaru, koji se održavaju nakon 12 godina.

Sagovornici su se usaglasili da je izuzetno važno da se Bosna i Hercegovina na nedavnom samitu Berlinskog procesa u Sofiji, zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana, pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu, što će ubrzati evropski put naše zemlje.

Ministrica Turković je upoznala ambasadora Sattlera o trenutnoj situaciji oko uspostavljanja Komisije za NATO integracijski proces, za što je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine okončalo sve procedure. Prijedlog za formiranje Komisije je nedavno uvršten na dnevni red sjednice Vijeća ministara, ali je povučen radi dodatnih konsultacija.

Na sastanku je razgovarano i o problemu migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je kazala da je važno da se u rješavanje ovog problema uključe sve nadležne institucije, te da je potrebno da se teret migrantske krize rasporedi u cijeloj Bosni i Hercegovini.