Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.12.2020 20:47
Ministrica Turković učestvovala na 27. zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je učestvovala na 27. zasjedanju Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE), koje se 3. i 4. decembra 2020. godine održava u Tirani.

Zbog trenutnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 Ministarsko vijeće, koje je centralno tijelo za donošenje odluka i upravljanje OSCE-om, prvi put se održava online.

Ministrica Turković se u svom izlaganju zahvalila Albaniji na uspješnom predsjedavanju i vođenju OSCE-a u protekloj godini, posebno jer se radi o nepredvidivom i izazovnom periodu, te čestitala novoizabranom rukovodstvu OSCE-a, dodajući da može računati na podršku Bosne i Hercegovine u izvršavanju svojih zadataka.

Istakla je da naša zemlja pozdravlja angažman OSCE-a u mirnom rješavanju sukoba i naglasila potrebu poštivanja normi međunarodnog prava. Imajući u vidu sigurnosno okruženje, te negativne pojave poput terorizma, organiziranog kriminala i trgovine ljudima, istakla je da je potrebno ojačati sektor sigurnosti kroz snažna partnerstva između međunarodnih organizacija i država, ali i sa inkluzivnim pristupom privatnom sektoru i civilnom društvu.

Ministrica je navela da naša zemlja i dalje snažno podržava OSCE-ove autonomne institucije i prisustvo na terenu, jer su one nezamjenjive u pružanju podrške državama učesnicama u održavanju i provođenju obaveza OSCE-a. Također, istakla je da Bosna i Hercegovina snažno podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, te kao treći kontingent po veličini, poziva strane da omoguće slobodu kretanja i pruže potpunu sigurnost.

“Želim naglasiti da vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta, svjesni da su rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana glavni prioritet. U septembru ove godine Vijeće ministara je usvojilo strategiju ratnih zločina. Također, postoji konsenzus o potrebi daljnjih političkih reformi i nadogradnje političkog i izbornog sistema, kako bi se država konačno postavila na brzu stazu u procesu integracija u EU. Međutim, modaliteti kako postići ovaj cilj još uvijek su u fazi izrade. Za konačno rješenje vjerovatno će biti potrebna odgovarajuća pravna i politička ravnoteža. Sporazum koji je omogućio Lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina, trebalo bi se smatrati prekretnicom trenutnog zastoja u reformama”, kazala je u svom obraćanju ministrica Turković.

Na kraju obraćanja, ministrica je pozdravila nadolazeće švedsko predsjedavanje OSCE-om, ali i prijavu Sjeverne Makedonije za predsjedavanje 2023. godine, kao i Estonije za 2024. godinu.