Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.4.2017 10:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić sastao se sa koordinatorom za javnu diplomatiju za partnerske zemlje u NATO Brisel

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić sastao se 25. aprila 2017. godine sa koordinatorom za javnu diplomatiju za partnerske zemlje u NATO Brisel Zsoltom Rabaijem.

Zamjenik ministra Brkić upoznao je koordinatora Rabaija sa aktuelnom političkom situacijom u BiH ističući da je članstvo u NATO važno političko pitanje oko kojeg za sad ne postoji opći koncenzus kao što je slučaj sa evropskim integracijama. Razgovaralo se o NATO komunikacijskoj strategiji, planiranim aktivnostima Komisije za NATO integracijski proces BiH, saradnji sa bh. institucijama kao i mogućnostima za podizanje svijesti i promociji koristi koju bi BiH imala od NATO-a. 

Sagovornici su se složili da BiH kao partnerska zemlja sarađuje sa NATO članicama u mnogim aktivnostima, ističući organizaciju i izvođenje NATO EADRCC vježbe o otklanjanju posljedica katastrofe, u septembru 2017. godine u Tuzlanskom kantonu, kao dobar primjer saradnje.

Zamjenik Brkić izrazio je uvjerenje da bi Savez donošenjem odluke o aktivaciji MAP-a, dao poticaj i ubrzao proces evroatlantskih integracija, uz istovremeni pozitivni uticaj na ostale reformske i političke procese u zemlji. Također je upoznao sagovornika o stavu  Komisije za NATO integracijski proces o potrebi nastavka aktivnosti u vezi implementacije NATO komunikacijske strategije BiH sa ciljem približavanja NATO integracijskog procesa bh. javnosti.

Koordinator za javnu diplomatiju Rabai rekao je da je BiH u fokusu partnerstva, kao i da je vidljiv momentum, volja i koncenzus. Izrazio je zadovoljstvo zbog napretka BiH u NATO integracijskom procesu kao i nadu za nastavak uspješne saradnje.