Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.1.2017 11:56
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Štokholmu otvorio izložbenu postavku posvećenu dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću

U okviru programa službene posjete Kraljevini Švedskoj ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je izložbenu postavku posvećenu dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Štokholmu, 18. januara 2017. godine.

U svom obraćanju ministar Crnadak je naglasio da je zadovoljan što je Ivo Andrić, vise od 55 godina nakon što je nagrađen, konačno dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju u Štokholmu.

Ministar Crnadak je podvukao da je Ivo Andrić u svojim djelima do savršenstva opisivao mentalitet, duh i logiku Bosne i Hercegovine i njenih naroda, te da je u teškim historijskim trenucima, pred II svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ceremoniji u Nobelovom muzeju prisustvovali su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Švedske, Ministarstvo kulture Švedske, kao i brojni predstavnici nevladinog sektora i medija.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Ivi Andriću, što je rezultat inicijative ministra Crnatka i dogovora sa menadžmentom Muzeja iz aprila prošle godine, kada je ministar boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne rukopise Ive Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus. Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.