Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.4.2021 13:58
Održane bilateralne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kazahstan

Bilateralne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kazahstan, predvođene sekretarom po ovlaštenju  Bakirom Sadovićem i direktorom Departmana za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Kazahstan Timurom Sultangozhinom, održane su 16. aprila 2021. godine u Sarajevu.

Pozdravljeni su dobri politički odnosi između dvije zemlje. Obostrano je istaknut interes da je potrebno jačati i razvijati bilateralnu saradnju između dvije zemlje u svim oblastima. Jedan od preduslova je rad na sklapanju bilateralnih sporazuma iz oblasti od obostranog interesa  (oblasti komunikacija, zdravstva, kulture, obrazovanja).

S obzirom da je robna razmjena između dvije zemlje minimalna, te da je iskazan obostran interes za jačanje ekonomske i trgovinske saradnje, u narednom periodu potrebno je raditi na uspostavljanju institucionalne saradnje, saradnje privrednih komora, organizirati susrete/posjete poslovnih ljudi i privrednika u cilju upoznavanja tržišta i mogućnosti saradnje i investiranja u obje zemlje, posebno u Bosnu i Hercegovinu.

Obostrano je istaknut interes za osnaživanje parlamentarne saradnje.

Dobra saradnja je ostvarena i u oblasti multilateralne saradnje, posebno u oblasti kandidatura za međunarodna tijela.

Pozdravljene su aktivnosti Ambasade Republike Kazahstana za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu i Počasnog konzulata Kazahstana u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica od uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kazahstana, te se u tom smislu planira održavanje određenih kulturnih manifestacija u BiH, a u skladu sa ograničenjima zbog pandemije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.