Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
2.7.2020 16:05
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan sastanak sa predstavnicima Univeriteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju

Sastanak predstavnika Ministarstva vanjskih poslova BiH (Ureda za diplomatsku obuku) i Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) održan je 02. jula 2020. godine. Tom prilikom se razgovaralo o aktuelnom stanju u sistemu diplomatske obuke te potencijalima za početak saradnje na polju diplomatske obuke i usavršavanja u drugim oblicima akademskog djelovanja.

Sagovornici su se složili kako je potrebno otvoriti kanale komunikacije u domenu akademske razmjene, odnosno mentorstva kako bi se unaprijedila ekonomska i kulturna diplomatija te saradnja s bosanskohercegovačkom dijasporom. Na sastanku je ocijenjeno da su programi koje nudi SSST prilika za uvezivanje sa drugim akademskim centrima u zemlji i regiji. Predstavnici MVP BiH su istakli važnost kontinuisane saradnje sa akademskom zajednicom. Tokom proteklog perioda MVP BiH je ostvario saradnju sa brojnim univerzitetima u BiH, prvenstveno na polju edukacije studenata i drugih vidova praktične nastave. MVP BiH, pored Ureda za diplomatsku obuku, aktivno djeluje i sarađuje sa akademskom zajednicom putem Odjela za naučnu, tehničku, obrazovnu i kulturnu saradnju.

Sastanak predstavnika MVP BiH i SSST predstavlja osnov za potencijalno uspostavljanje saradnje ovih institucija koja bi se trebala realizovati potpisivanjem memoranduma o modalitetima daljih odnosa i saradnje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.