Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.6.2020 16:37
Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Almir Šahović sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova ZB sa evropskim povjerenikom Várhelyijem

Pomoćnik ministrice Almir Šahović sudjelovalo je 26. juna 2020. godine na on-line sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana sa evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Sastanak je organiziran s ciljem razmijene informacija u vezi s povećanim brojem oboljelih od COVID-19 u regiji zapadnog Balkana. Razgovaralo se o mjerama koje Evropska unija može dodatno poduzeti da pomogne zemljama regije u sprječavanju širenja virusa, najavljenom otvaranju vanjskih granica EU, te su iznijeti izvještaji o stanju u vezi s pandemijom u svakoj zemlji posebno.

Pomoćnik ministrice Šahović je zahvalio Evropskoj uniji na izuzetno konstruktivnoj podršci u savladavanju prepreka koje su se javile u post-COVID19 periodu, i na njihovoj direktnoj financijskoj pomoći od 3,3 milijarde EUR za cijelu regiju, od čega BiH treba dobiti 250 miliona EUR  (uz 70 miliona koje je dobila ranije). Dodao je da ne treba posebno naglašavati kako je ova pomoć od vitalnog značaja za oporavak naše ekonomije i vraćanje našeg rasta u stanje koje smo zabilježili prije COVID19.

„Želim da izvijestim sve kolege da je Vijeće ministara BiH oformilo socio-ekonomsku grupu, u kojoj se nalaze dužnosnici s najvišeg nivoa vlasti, čiji je osnovni zadatak kreiranje plana oporavka, zaustavljanje gubitka posla, ali i rad na identificiranju makroekonomskih parametara razvoja koji će slijediti preporuke EU komisije iz analitičkog izvještaja. Ovim sinergičnim djelovanjem, nastojimo ne samo da oporavimo našu ekonomiju, već da stvorimo momentum da u procesu oporavka ugradimo i komponentu harmonizacije sa parametrima razvoja EU, što će nas efektivno dovesti bliže ispunjavanju naših ciljeva iz mape puta.“ naglasio je pomoćnik Šahović.

Sa sagovornicima je podijelio lekcije koje smo u BiH naučili tokom borbe sa COVID19 pandemijom, navodeći da je ova kriza, nebrojeno puta, pokazala značaj jačanja regionalne saradnje, te iskazao uvjerenje da su svi današnji sagovornici prepoznali to i u svojim vlastitim iskustvima. „Nastojali smo ostvariti niz specifičnih koraka ka ostvarivanju jače saradnje, kroz protokole o liječenju, razmjenu informacija i slično. Svakako, vjerujemo da je potrebno nastaviti ovu praksu i dalje, te je proširiti i na druge sektore.“ , istaknuo je Šahović.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.