Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.5.2020 16:41
Ministarstvo vanjskih poslova BiH počelo sa projektom mjera izgradnje kapaciteta proaktivne transparentnosti

Predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave i Agencije za statistiku BiH, Mubera Begić i Alen Mrgud, su 20. maja 2020. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održali prvu radionicu iz projekta kolegijalne pomoći (peer-to-peer) mjera izgradnje kapaciteta proaktivne transparentnosti. U radionici su učestvovali članovi Redakcije za internetsku stranicu MVP BiH, pomoćnici ministrice, te predstavnici Kabineta ministrice. Na početku radionice, putem video veze, prisutnima se obratio i Elvis Mujanović, predstavnik njemačkog Udruženja za međunarodnu saradnju (GIZ) koja pomaže Vijeću ministara BiH u realizaciji procesa primjeni Sandarda proaktivne transparentnosti.

Aktivnost je organizovana sa cilјem izgradnje kapaciteta MVP BiH u oblasti proaktivne transparentnosti, reorganizacije i transformacije internetske stranice ministarstva, te izrade portala MVP BiH koji će integrisati i internetske portale naših diplomatsko-konzularnih predstavništava. Nakon prezentacije standarda, razgovarano je o modalitetima uklјučivanja tih standarada u portal MVP BiH, te osnovnim problemima sa kojima su se susrele ove dvije institucije u procesu postizanja punog nivoa primjene svih 38 standarada transparentnosti u svojim institucijama.

Konstatovano je da je potrebno konstatovati trenutno stanje, kako bi sve organizacione jedinice preuzele obavezu izrade formata i prijedloga objavlјivanja standarda proaktivne transparentnosti iz svojih oblasti rada. Konačni cilј je postizanje punog nivoa primjene standarda koji podrazumjevaju omogućavanje direktnog uvida javnosti u, između ostalog, finansijske informacije MVP BiH kao što su pitanja budžeta, javnih nabavki, primanja zaposlenih, ali i niza drugih informacija od javnog značaja. Time bi se širokoj javnosti, medijima, privrednim organizacijama, kao i udruženjima građana i nevladinim organizacijama omogućilo da direktno imaju pristup informacijama koje su od interesa za njihov rad.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.