Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
8.2.2020 15:50
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković tokom posjete SAD-u imala niz susreta sa visokim zvaničnicima

Ministrica Turković je u okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovala privatnom ručku u Senatu Kongresa SAD-a, koji je organizovao senator Majk Enzi. Tokom boravka u Vašingtonu susrela se i sa ambasadorom at large John Cotton Richmondom, kojom prilikom ga je informisala o usvajanju nove bh Strategije za borbu protiv trgovine ljudima te već postignutom  napretku ali i daljnjim strateškim koracima koji se trebaju napraviti u toj oblasti.

Ministrica je također održala i sastanak  sa ambasadorom at large Sam Brownbackom, zaduženim za Međunarodnu slobodu vjeroispovjesti. Zaključili su da bi Sarajevo bilo idealno mjesto za održavanje sastanka lidera uoči Komemoracije u Srebrenici, 11. jula, na kojoj bi prisustvovali i različiti vjerski lideri sa ciljem pomirenja i zajedničke molitve.

Dr Turković se također susrela sa čelnikom ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, ministrom Peter Szijartom, sa kojim je razgovarala o mandatu Ambasade Mađarske u Sarajevu kao NATO-kontakt ambasade sa saradnju sa BiH, te donaciji sredstava za renovaciju naše Ambasade u Budimpešti. Razgovaralo se i o nastavku ekspertske podrške koju Mađarska pruža BiH na putu ka EU. Mađarski ministar je tom prilikom ponudio podršku u mogućem angažmanu 15 posebno obučenih policajaca za poslove jačanja kontrole granice BiH. Mađarska je zainteresirana i za potpisivanje bilateralnih sporazuma koji su u fazi priprema i dogovora te izrazio nadu da će se isti potpisati prilikom posjete mađarskog premijera u aprilu ili maju ove godine. Također, ministar Szijarto je izrazio svoju namjeru da prisustvuje Mostarskom sajmu.
 
U sklopu posjete SAD-u ministrica Turković je imala i sastanak sa ministrom Velike Britanije i Sjeverne Irske za Komonvelt, Ujedinjene narode i Južnu Aziju, Lordom Ahmadom od Wimbledona. Razgovaralo se, između ostalog, o post Brexitnom periodu, programima podrške u području pravosuđa, novoosnovanom Fondu za obrazovanje i mogućnosti da Bosna i Hercegovina postane korisnik tog Fonda te o predstojećoj Konferenciji u oblasti pravde i odgovornosti koja će se održati u maju ove godine u Londonu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.