Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
1.12.2019 11:43
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u Nјujorku posjetio Memorijalni centar 11. septembar i sjedište Eparhije istočnoameričke Srpske pravoslavne crkve

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak posjetio je 30. novembra 2019. godine Memorijalni centar 11. septembar u Nјujorku.

Odajući počast žrtvama terorističkog napada iz septembra 2001. godine ministar je potvrdio da će BiH i u narednom periodu biti pouzdan član Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države i drugih oblika međunarodnog terorizma.
 
Tom prilikom ministar Crnadak uputio je i izraze saučešća povodom ovosedmičnog  terorističkog napada u Londonu i ponovio da su institucije vlasti na svim nivoima u BiH opredijelјene za kontinuirano i odlučno djelovanje protiv svih vidova terorizma.

Ministar Crnadak posjetio je i sjedište Eparhije istočnoameričke Srpske pravoslavne crkve u Nјujorku i razgovarao sa Nјegovim preosveštenstvom episkopom gospodinom Irinejem. Razgovarali su o aktivnostima Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Tema razgovora bio je i značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma za Republiku Srpsku, kao i budući odnosi Republike Srpske i Srbije sa Vašingtonom. Vladika Irinej informisao je ministra Crnatka o toku obnove Saborne crkve Svetog Save koja je izgorila u požaru 2016. godine.

U nastavku posjete SAD planirano je da se ministar Crnadak sastane sa predstavnicima Stejt departmenta, te da održi govor na godišnjem forumu Međunarodne demokratske unije u Vašingtonu tokom panela posvećenog pitanjima migracija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.