Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.9.2019 11:55
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao sa slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je 6. septembra 2019. godine, drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici, sa slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlјa i funkciju predsjedavajućeg OSCE-om.

Sastanak je održan u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Bratislavi.

Ministri Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, kao i procesu formiranja nove Evropske komisije.

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se saglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za provođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

Ministar Crnadak istakao je da nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD, HDZ i SDA nije jasno da li će ove tri političke stranke, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalјe da vode ovaj proces. On je rekao da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje.

Ministar Crnadak pozvao je ministra Lajčaka da evropske strukture koje su u poslјednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. Ministar je naglasio da za blokadu nema nikakvog razloga i ukazao na činjenicu da je zbog nefunkcioniranja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana koji direktno utiču na svakodnevni život građana.

Tokom razgovora bilo je riječi i o aktivnostima i prioritetima u radu OSCE-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o Izvještaju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine.

Ministar Crnadak naglasio je potrebu što bržeg provođenja izbornih preporuka iz tog izvještaja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.