Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
8.4.2019 11:48
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Trebinju održao sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je u petak, 5. aprila 2019. godine u Trebinju sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije koji su akreditirani u BiH s ciljem razmjene informacija o evropskom putu BiH.

Prije sastanka, ministar Crnadak i ambasadorica Rumunije, zemlje koja je predsjedavajuća Vijećem EU, Dana-Manuela Constantinescu su dali izjave za medije.

Ministar Crnadak je na početku sastanka izrazio posebnu zahvalnost ambasadorici Constantinescu na angažmanu, te ocijenio da je Bosna i Hercegovina na putu ka EU postigla veliki uspjeh, koji ne bi bio moguć bez podrške i kvalitetne saradnje sa ambasadorima zemalja članica EU. Naveo je da je cilj sastanka sa ambasadorima da se napravi retrospektiva onog što se dešavalo u prethodnom periodu, ocijeni napredak BiH prema EU, te sagledaju prioriteti u narednom periodu.

Ministar je podsjetio da je protekli period na evropskom putu BiH obilježilo dostavljanje odgovora na dodatna pitanja u sklopu pripreme Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, zatim usvajanje Izjave Predsjedništva BiH u vezi s procesom integracije BiH u EU, čime je još jednom naglašen značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje dijalogu sa Evropskom unijom i istaknuta opredijeljenost daljnjoj integraciji BiH u EU i ubrzanju tog procesa. Naglasio je i važnost usvojene rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2018. godinu. Istaknuo je da BiH očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije (Avis) o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te pozitivnu političku odluku država članica u Vijeću o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine. Također je informirao o provedbi Reformske agende, ta da će pored ekonomskih reformi koje će ostati glavni prioritet u predstojećem periodu, glavne teme na koje će se staviti fokus biti borba protiv korupcije, efikasniji rad javne uprave, kao i poboljšanje medijskih sloboda.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.