Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
10.4.2018 15:06
Ministarstvo vanjskih poslova BiH domaćin sastanka Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku"

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Almir Šahović predvodio je delegaciju MVP BiH na drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” koji je održan 10. aprila 2018. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ureda Vijeća Evrope u BiH, Ureda delegacije EU u BiH te drugih institucija sa nivoa BiH, FBiH i RS koje rade na realizaciji projekata u okviru programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”.
Učesnici sastanka razmatrali su informacije o dosadašnjoj realizaciji projekata ovog zajedničkog programa:”Jačanje mehanizma zaštite lјudskih prava, pritvorenih i zatvorenih osoba“ i „Jačanje institucije Ombudsmana za lјudska prava u borbi protiv diskriminacije“. Tom prilikom razmatrane su i mjere i načini provođenja dva nova projekta:“Jačanje zaštite nacionalnih manjina“ i „Kvalitetno obrazovanje u multietničkim sredinama“.

Na sastanku je istaknuto da je potrebna dalja koordinacija i konsultacija svih zainteresovanih institucija u vezi s provođenjem projekata ovog zajedničkog programa. Iskazana je potreba za fleksibilnošću u daljem radu Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”  kako bi se odgovorilo na potrebe,  prepoznate tokom realizacije projekata.
Učesnici su iskazali saglasnost da aktivnosti u okviru projekata treba nastaviti, u cilju primjene najviših standarda u području zaštite ljudskih prava i sloboda te vladavine prava, koje su od značaja za ubrzanje puta BiH ka EU.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.