Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
17.3.2014 9:54
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku radi završne procjene IPAP 2011-2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je predvodila delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku između BiH i NATO 17. marta 2014. godine u Briselu. Sastanak se odvijao na nivou zamjenika stalnih predstavnika zemalja članica NATO-a u Glavnom štabu NATO-a, i delegaciju BiH su, pored zamjenice ministra vanjskih poslova Ane Trišić-Babić, činili zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, te predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova.

Sastanak je imao za cilj završnu procjenu stepena implementacije dokumenta IPAP 2011-2013, koji je definirao reformske ciljeve i aktivnosti BiH na njenom putu integracija u Savez. Zamjenica ministra Trišić-Babić je izložila najvažnija dostignuća BiH u ovom procesu,  istakla opredjeljenost BiH ka reformi društva, te postizanju vojne i političke interoperabilnosti sa NATO-om. NATO nije samo vojni savez, već prije svega savez demokratskih država, te reforme društva uključuju jačanje demokratskog procesa, pravne države, slobode medija i rad na postizanju stabilne ekonomske situacije.

Učesnici sastanka su pozitivno ocijenili pristup BiH i Komisije za NATO integracije BiH da se napori fokusiraju na konkretne aktivnosti, bez čekanja na konačno riješenje krupnih političkih pitanja, poput uvjeta iz Talina. Zbog toga IPAP, kao mehanizam suradnje BiH i NATO, u ovom momentu predstavlja najvažnije sredstvo sistemskog punog dosezanja  standarda Saveza, kako u vojnom, tako i civilnom i političkom smislu.

Ovaj sastanak se održava dan prije sastanka Sjeverno-atlantskog vijeća i Bosne i Hercegovine (NAC+BiH), koji se održava 18. marta 2014. godine u Briselu. Delegaciju NATO-a i BiH predvode Generalni tajnik NATO-a Anders Rasmusen, te član Predsjedništva BiH Željko Komšić zajedno sa ministrom obrane BiH Zeherijahom Osmićem. Na sastanku  se razmatraju generalni politički odnosi Bosne i Hercegovine ka NATO-u, te aktivnosti BiH u procesu približavanja Savezu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.