Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.5.2018 20:15
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u okviru Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 17. maja 2018. godine u Sofiji na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu, koji je održan u okviru Samita EU – Zapadni Balkan.

Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu otvorio je predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, a u dijalogu su učestvovali i predsjednici vlada Republike Srbije Ana Brnabić i Crne Gore Duško Marković, zamjenik premijera Republike Makedonije Kocho Angjushev, ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati, državni ministar za Evropu i Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Sir Alan Duncan, ministar pravde Republike Slovenije Goran Klemenčić, kao i ministar Republike Bugarske za predsjedavanje Savjetom Evropske unije Lilyana Pavlova.

U svom izlaganju, ministar Crnadak je najviše pažnje posvetio potrebi da reforme i evropski put Bosne i Hercegovine što prije donesu konkretan napredak u svakodnevnom životu ljudi. Ministar je istakao da je veoma važno da se u Bosni i Hercegovini ozbiljnije pristupi pitanju borbe protiv korupcije, te je naglasio važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i ustavne podjele nadležnosti u Bosni i Hercegovini. Na Strateškom dijalogu u Sofiji razgovori su vođeni prema pravilima "Cetamhaus", što znači da se detalji izlaganja učesnika neće objavljivati.

Iz Bosne i Hercegovine sastanku je prisustvovala i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Ministar Crnadak sutra će učestvovati na Konferenciji Bečkog ekonomskog foruma - Sofijski razgovori 2018: "Politika susreće ekonomiju".

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.