Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.12.2017 15:26
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Strazburu prisustvovao ceremoniji obilježavanja 15. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 13. decembra 2017. godine u Strazburu prisustvovao ceremoniji obilježavanja 15. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe.
U sklopu ceremonije ministar Crnadak se obratio prisutnima pri čemu je naglasio da su poštovanje ljudskih prava i sloboda i nastavak demokratizacije osnovni preduslovi za razvoj društva.

U svom obraćanju ministar Crnadak je naglasio da BiH ostaje opredijeljena za poštovanje svih vrijednosti Vijeća Europe kao najveće i najvažnije europske međunarodne organizacije na polju razvoja demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Ministar Crnadak se zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnom predsjedavanju Bosne i Hercegovine Vijećem Europe u 2015. godini, te je istaknuo da je BiH nastavila da radi na prioritetima svog predsjedavanja, posebno na borbi protiv terorizma i svih oblika radikalizma.

Tokom boravka u Strazburu ministar Crnadak se sastao sa generalnim sekretarom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom. Ministar Crnadak i generalni sekretar Jagland su razgovarali o odnosu Bosne i Hercegovine i Vijeća Europe, kao i o izazovima sa kojima se BiH susreće na putu eurointegracija.

Ministar Crnadak će se u nastavku posjete Strazburu sastati sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Wojciechom Sawickim,  generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Andreasom Kieferom, kao i sa predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

U sklopu ceremonije, ministar Crnadak je u ime Bosne i Hercegovine Vijeću Europe poklonio Zmijanjski vez koji se nalazi na listi nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, a koji je važan dio kulturnog identiteta Republike Srpske i BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.