Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.7.2017 11:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak 20. jula 2017. godine je primio šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka.

Teme razgovora ministra Crnatka i ambasadora Wigemarka su se odnosile na proces eurointegracija Bosne i Hercegovine kao i na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora ministra Crnatka i ambasadora Wigemarka konstatovano je da se u narednom periodu od Bosne i Hercegovine očekuje da pokaže jasnu namjeru i spremnost da nastavi put eurointegracija, što se posebno odnosi na pristupanje Transportnoj zajednici u najkraćem mogućem roku.

Ministar Crnadak je izrazio žaljenje što Bosna i Hercegovina nije pristupila Transportnoj zajednici na Samitu u Trstu, te je pozdravio činjenicu da je Vlada Republike Srpske odustala od uslova koji su se odnosili na izmjenu teksta Ugovora o Transportnoj zajednici i na izdavanje garancije o zabrani pristupa željezničkoj infrastrukturi Bosne i Hercegovine nakon potpisivanja Ugovora.

Ministar je izrazio očekivanje da će odluka o Transportnoj zajednici biti donesena na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uz obaveznu koordinaciju aktivnosti i usaglašavanje stavova ministara zaduženih za transport u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministar Crnadak i ambasador Wigemark su također razgovarali o mogućem usvajanju Zakona o akcizama, Upitniku Europske komisije i drugim pitanjima važnim za proces eurointegracija Bosne i Hercegovine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.