Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
27.6.2017 14:16
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio zamjenika generalnog sekretara za političke poslove u Evropskoj službi za vanjsko djelovanje Jeana Christophea Belliarda

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 26. juna 2017. godine zamjenika generalnog sekretara za političke poslove u Evropskoj službi za vanjsko djelovanje Jeana Christophea Belliarda.

Na sastanku se razgovaralo o putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO za BiH, reformama u BiH kao i očekivanjima od Samita o Zapadnom Balkanu koji će biti održan u julu 2017. godine u Trstu.

Ministar Crnadak upozao je delegaciju predvođenu Belliardom da je put BiH ka EU jedini ispravni put i da nema alternative naglasivši da je BiH zemlja kojoj je potreban uspjeh u ovom procesu više nego i jednoj drugoj zemlji u regionu. Upoznao je članove delegacije sa političkom situacijom u BiH ističući postojanje koncenzusa konstitutivnih naroda oko članstva BiH u EU i aktivacije MAP-a.

Ministar Crnadak razgovao je sa članovima delegacije i o Upitniku Evropske komisije te ih upoznao sa postojanjem 33 radne grupe koje rade na ispunjavanju Upitnika. Razmijenjena su mišljenja o budućim koracima i podršci Evropske unije BiH na putu ka evropskim inegracijama.

Zamjenik generalnog sekretara Belliard istaknuo je optimizam u vezi procesa na Zapadnom Balkanu, pohvalio je uspjeh Bosne i Hercegovine koji je postigla u 2016. godini te istaknuo nadu da će BiH nastaviti sa reformama i napretkom bez obzira na prepreke na koje nailazi kako ne bi zaostajala za zemljama u regionu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.