Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.6.2017 12:33
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI) u Minsku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na sastanku  ministara vanjskih poslova država članica Centralnoevropske inicijative (CEI), koji je održan 22. juna 2017. godine u Minsku pod predsjedavanjem Republike Bjelorusije ovom inicijativom.

Ministar Crnadak se prije početka ministarskog sastanka, u svojstvu člana CEI trojke sastao sa predsjednikom Republike Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom. Na sastanku su sudjelovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčák i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó.

Ministar Crnadak, kao član CEI trojke se obratio sudionicima konferencije i govorio o problemu migracija i prometnoj povezanosti. Istaknuo je da, iako trenutno nema velikog vala migranata, promjene u zemljama njihovog porijekla se nisu desile, te se stoga kriza kojoj smo svjedočili 2015. i 2016. godine može ponovo pojaviti. Dodao je da iako je region sada mnogo bolje pripremljen nego prije dvije godine jer je uspostavljena bolja saradnja između država i njihovih institucija, još uvijek nismo u mogućnosti spriječiti radikalizaciju, prijetnju terorizmom, čak i smanjiti osjećaj nesigurnosti. Naglasio je da je ekspertni sastanak koji je održan u Beču prije manje od dvije sedmice, kao zajednički sastanak OESC-a i CEI-ja, dobar primjer kako bismo trebali ozbiljno baviti tim pitanjem, podizati nivo spremnosti i razmjenjivati iskustava. Bosna i Hercegovina je na tom sastanku pozvala na važnost posvećivanja posebne pažnje ranjivim skupinama, posebice ženama, starijima i djeci bez pratnje. Ministar je istaknuo da je značajnu ulogu u pripremi regije ZB za mogući novi val krize odigrao je MARRI, regionalna inicijativa koja se bavi pitanjima migracija, azila i izbjeglica.

Druga tema o kojoj je ministar govorio je poboljšanje povezanosti i uspostava bržeg tranzita ljudi, roba i usluga između Azije i Evrope, kao i bolja infrastrukturna povezanost unutar CEI regije. Naglasio je da će implementacija projekata vezanih za bolju povezanost između Evrope i Azije značajno pridonijeti postizanju mnogih ciljeva definiranih UN-ovim Programom održivog razvoja 2030, značajnim smanjenjem siromaštva i unapređivanjem državne infrastrukture. Usporedno s širenjem mreže autocesta i željeznica, korištenje novih informacijskih tehnologija, pojednostavljenje procedura i carinskih formalnosti i usklađivanje propisa, može mnogo doprinijeti bržem kretanju roba i usluga. U tom je smislu ministar je naglasio važnost Inicijative 16 + 1, koja je velika prilika za unaprjeđenje prometne infrastrukture u našem regionu, kao i povezanosti između istočne Evrope i Azije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.