Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
23.1.2017 9:09
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spolјnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se, u okviru službene posjete delegacije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Republici Srbiji, 23. januara 2017. godine u Beogradu sastao sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spolјnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.
 
Ministri su konstatovali da su današnji sastanci veoma važni za razvoj odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Na sastanku je razgovarano o zajedničkim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje puta Beograd - Sarajevo i mosta Bratunac - Ljubovija.

Ministar Crnadak i ministar Dačić razgovarali su i o drugim bilateralnim temama, kao što su pitanje sukcesije, rješavanje pitanja granice, kao i o planovima za održavanje druge zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH do kraja 2017. godine.

Na sastanku je takođe konstatovano da je jedan od važnih vidova buduće saradnje i onaj koji se odnosi na saradnju u oblasti evropskih integracija, te da je u finalnoj fazi procedura usvajanja Sporazuma o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u oblasti evropskih integracija.

Sagovornici su istakli i da je potrebno intenzivirati saradnju dviju zemalјa u oblasti turizma. Razgovarano je takođe o mogućnostima uvođenja vizne liberalizacije za građane Kine od strane Bosne i Hercegovine, čime bi se privukao jedan broj turista iz Kine koji posjećuju Republiku Srbiju.

Dogovoreno je da ministar Dačić uskoro posjeti Bosnu i Hercegovinu, kada će se razgovarati o ovim i drugim bilateralnim i multilateralnim temama.

Ministar Crnadak je, zajedno sa članovima delegacije Savjeta ministara BiH, prisustvovao i prezentaciji projekta "Beograd na vodi".

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.