Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.11.2014 11:25
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji i na otvaranju Počasnog konzulata BiH u Bitoli

Zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji u okviru trećih po redu političkih konsultacija ministarstava vanjskih poslova dvije zemlјe. Na konsultacijama je razgovarano o aktuelnoj situaciji u zemlјama, regionu i svijetu.

Na sastanku sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Makedonije Draganom Kiprijanovskom potvrđeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije vrlo dobri i prijatelјski, bez otvorenih pitanja. Istaknuto je da su obje države zainteresovane za unapređenje bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, što potvrđuju i intenzivni susreti visokih zvaničnika na bilateralnoj i regionalnoj osnovi.

Zamjenica Trišić-Babić je izrazila zahvalnost Vladi i građanima Makedonije na upućivanju pomoći tokom i nakon nezapamćenih poplava koje su u maju ove godine pogodile našu zemlјu. Naglasila je da je pomoć doprinijela spašavanju stanovništva, a dostavlјena je najugroženijim područjima. Istaknuto je da je dobra bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Makedonije postala u proteklih nekoliko mjeseci, još dinamičnija zahvalјujući, između ostalog, i zajedničnim inicijativama pokrenutim sa cilјem osnaživanja regionalne saradnje država Zapadnog Balkana i ostvarivanja većeg ekonomskog razvoja država regije.

Izaslanstvo BiH predvođeno zamjenicom ministra Trišić-Babić prisustvovalo je ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji sa sjedištem u Bitoli. Počasna konzulica Bilјana Damjanovska Jančevska je također bila prisutna na otvaranju.
Odluka o imenovanju Bilјane Damjanovske Jančevske za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji i davanju saglasnosti za otvaranje Počasnog konzulata BiH u R Makedoniji sa sjedištem u Bitoli donesena je  na 36. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 23. siječnja 2013. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.